- Social - nr. 171 / 31 August, 2005 Ieri am aflat cu stupoare de plecarea dintre noi, in urma unui stop cardiac, a magicianului gastronom si jurnalist Radu Anton Roman. Nascut la Fagaras si absolvent al Facultatii de Jurnalistica bucurestene, cunoscut publicului larg datorita emisiunii sale, Bucataria lui Radu (prezentata alaturi de Cristian Tabara sau Florin Busuioc) si difuzata de PRO TV, Radu Anton Roman a fost si semnatarul a mai multe volume, dintre care Bucate, vinuri si obiceiuri (Ed. Paideia) de un real succes. Adevarata monografie, scotocita in fiecare coltisor de Romanie, cat se poate de documentata si "de suculent, savuros si picant" redactata, amintindu-ne de Creanga, cartea a facut furori si peste hotare. Apreciat pentru volumele Poissons sur le sable, Bucuresti/Bucharest, Savoureuse Roumanie, 358 recettes culinaires et leurs histoires (ed Noir sur Blanche), dar si pentru expeditiile intreprinse alaturi de Jean Jacques Cousteau, Radu Anton Roman va ramane in constiinta noastra ca un spirit aventuros, cu pasiuni diverse, neobosit descoperitor si promotor al zestrei noastre -si- culinare. "Uite, mie imi place extraordinar de mult Radu Anton Roman. Il iubesc pe omul acesta, il admir enorm! De la o simpla reteta culinara, el face un reportaj intreg, are un farmec deosebit, care se revarsa din scriitorul din el, din pasionatul din el. Iar farmecul acesta este transferat si asupra celui cu care vorbeste. " afirma realizatoarea TV, Dana Deac ("Cafeaua cu sare") intr-un interviu acordat Formulei As. Acelasi efect l-a avut si asupra presei franceze, care-l descrie in termeni entuziasti si elogiativi, dupa publicarea si acolo a impresionantului tom (aproape o mie de pagini) Savoureuse Roumanie si unde se lasa, ca autor, descoperit de cititorul francez ... "la fel de savuros ca si retetele pe care le prezinta". Intr-un cuvant? O descoperire, o revelatie, a