Primesc zilele acestea un telefon din Timisoara. Doamna Luci, cum se recomanda, imi spune povestea unei carti de bucate vechi de aproape un veac, "cartea dupa care, acum 50 de ani, o vecina care era bucatareasa a gatit la nunta mea". Las pentru mai tarziu subiectul - cine stie, poate ne vom incumeta intr-o zi sa ajungem acolo, caci prea bogat in influente culinare de tot felul e si Banatul - si vom poposi si in bucataria doamnei Luci.
In schimb, inspirata si de coperta acestui numar al Jurnalului de Bucatarie, o sa-mi permit sa va relatez, in doar cateva minute, uimirea pe care mi-a provocat-o un fel de mancare pus pe masa de o buna prietena, Cornelia Moise, de felul ei dintr-un sat de pe langa Caransebes. N-am prea inteles eu de ce, dupa un delicios drob de vinete si o supa de fasole verde cu chisatura (chisatura e un fel de pasta obtinuta din slanina taiata marunt si amestecata cu ceapa tocata), am trecut direct la⦠desert. Cel putin asa am crezut eu, cand am vazut pe platou ditamai perele, tavalite prin pesmet si prajiteâ¦
Numai ca, de data asta, nu m-am priceput prea bine sa descifrez "misterul" din farfurie. "Perele" mele erau din⦠carne de vitel. Dupa ce m-am delectat cu gustul lor rafinat, tot ce-am mai putut face a fost sa imi scot caietul de retete si sa notez constiincios toate detaliile prepararii "perelor de carne".
"Iei un rasol de vitel de un kil, un kil si ceva. Il cureti, il speli si-l dai in fiert in apa cu sare. Dupa ce s-a fiert, scoti carnea de pe os si o tai foarte marunt. Un sfert de kil de slanina afumata o tai cubulete si o prajesti cu un pic de untura. Amesteci carnea cu slanina si cu o cana de orez (fiert si racit). Mai adaugi sare si piper si numai daca e nevoie putin din apa in care a fiert rasolul. Amesteci bine, pana se omogenizeaza. Apoi, iei cu mana uda din aluatul de carne si il modelezi in forma de para, de mar