Birjarii plang de foame, dar nu lasa din pret(Foto: )
Celor care credeau ca moda trasurilor a apus demult li se pregateste o surpriza (piperata, spun gurile rele). De cativa ani incoace, litoralul romanesc, cu precadere statiunea Mamaia, este asaltat de tot felul de trasuri, care mai de care mai dichisite si mai primitoare, in asteptarea clientilor de moda veche, cu buzunare ceva mai largi.
„Trasura†este insa mult spus si pompos, pentru ca vehiculele in cauza au un aer de sarete mai degraba, cu birjari de etnie rroma si cai mult prea deficitari la capitolul ingrijire. Afacerea cu cai si carute traditionale este considerata destul de profitabila de unii.
De partea cealalta a baricadelor, cei care bat bulevardul toata noaptea in cautare de clienti se plang ca nu prea le ies banii, iar cheltuielile cu taxele si intretinerea cailor „putere†sunt mult prea mari.
Afacerea cu saretele, caci poate fi considerata afacere din momentul in care „antreprenorii†platesc taxe si impozite pe detinerea si utilizarea in scopuri comerciale a „utilajelorâ€Â, a aparut inca de acum doi ani, spun majoritatea birjarilor estivali.
De atunci, in jur de 25 de sarete acopera intreaga statiune Mamaia pe timp de noapte, de undeva de la inceputul lunii mai, pana la sfarsitul lui august. Locul traditional de intalnire a trasurilor este in puncte strategice din statiune, fie la intrare in statiunea Mamaia, fie la iesirea din statiune.
De aici, birjarii (in marea lor majoritate, de etnie rroma) pot face rost mai repede de clienti, dar si de bani, caci o calatorie pe o distanta mai mare poate ajunge pana la 500.000 ROL. Asta pentru cei cu buzunare mai largi, caci exista si preturi de tranzitie, sau de subzistenta, care incep de la 60.000