In incercarea de a salva procesul de integrare europeana, noul premier al Bulgariei, Serghei Stanisev, a plecat zorit la Bruxelles.
"Suntem perfect constienti ca Bulgaria trebuie sa se concentreze asupra unor domenii in care inregistram intarzieri", afirma el, dupa o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Duaro Barroso.
Dar se pare ca Bruxellesul nu s-a lasat impresionat de ofensiva de imagine pusa la cale de Sofia, iar pozitia lui Barosso a fost suficient de intransigenta pentru a transmite un semnal clar Bulgariei.
"Timpul trece, iar noi speram ca autoritatile bulgare sa evite amanarea aderarii cu un an", a declarat seful Comisiei Europene. Mai mult, el a adaugat ca nu este suficient ca legile cerute de Bruxelles sa fie adoptate, ele trebuie sa fie si respectate.
Comisia Europeana asteapta progrese din partea guvernului de la Sofia, in special in ceea ce priveste sistemul judiciar, cunoscut pentru ineficienta sa. In timp ce Stanisev se afla la Bruxelles, o echipa de experti europeni s-a deplasat la Sofia, pentru a analiza ultimele evolutii ale reformelor judiciare si pentru a evalua masurile adoptate in lupta impotriva coruptiei.
Printre recomandari se numara si crearea unui set de reguli stricte pentru comisia parlamentara de etica, privind prevenirea conflictului de interese.
Daca relatia cu UE nu sta chiar "pe roze", nici FMI-ul nu e prea multumit. Una dintre ultimele cereri ale sefului misiunii la Sofia, Hans Flickenshild, este cea de a reduce primele salariale, precum si de a elimina acordarea celui de-al 13-lea salariu angajatilor.
Din cauza inundatiilor, "cureaua" bugetului trebuie sa fie mai stransa, iar FMI a precizat ca Bulgaria trebuie sa isi reduca cheltuielile publice sau sa intrerupa acordul cu Fondul.
In incercarea de a salva procesul de integrare