Procesul de relaxare fiscala, prin reducerea contributiilor sociale, trebuie continuat, pentru ca reducerea fiscalitatii este in folosul contribuabililor si va aduce si un surplus de venit la bugetul de stat. Aceasta este filosofia noului vicepremier responsabil cu coordonarea activitatilor economice, Gheorghe Pogea.
Singura problema cu care se confrunta el este daca surplusul adus de o noua relaxare fiscala va fi suficient pentru a acoperi cheltuielile suplimentare de 2,8-3% din PIB, ce vor aparea o data cu aderarea la Uniunea Europeana.
Majorarea TVA ar putea sa nu fie o solutie viabila deoarece, prin reducerea consumului, va fi micsorata si baza de impozitare la care se aplica taxa pe valoare adaugata, principala sursa a bugetului de stat.
Actualul Executiv analizeaza posibile surse in vederea acoperirii acestui surplus. Specialistii din ministerul Finantelor, cei de la Comisia de prognoza, elaboreaza mai multe scenarii, in care sunt folosite diverse variabile, precum scaderea cu diferite procente a contributiilor sociale, dar si cresterea TVA, pentru a gasi cea mai buna solutie in vederea asigurarii surplusului bugetar.
„Toate aceste scenarii pe care noi le analizam nu le facem pentru ca relaxarea fiscala n-a dat rezultate, ci pentru ca veniturile publice trebuie sa creasca dupa aderare. Cred ca o continuare a procesului de relaxare fiscala, prin scaderea contributiilor sociale, in avantajul contribuabililor, va aduce un plus de venituri la bugetul de stat.
Problema este ca acest plus va trebui sa se incadreze intr-un deficit bugetar destul de mic. Daca plusul de venituri nu va fi suficient, numai atunci vom analiza si celelalte variante de obtinere de venituri la buget“, a declarat pentru „Averea“, vicepremierul Gheorghe Pogea.
Potrivit analistilor, o majorarea a TVA, desi pare cea mai comoda