The European Recycling Platform (ERP) a anuntat ca a initiat operatiile de reciclare a echipamentelor electrice si electronice din Austria, Irlanda, Portugalia si Spania. Pe lista ERP de afla inca cinci tari, Franta, Germania, Italia, Polonia si Marea Britanie, ramanand ca lucrarile sa inceapa imediat ce se vor indeplini cerintele legislative specifice fiecarei tari.
Consortiul ERP a fost fondat in 2002 de catre un grup de companii format din Braun/Gillette, Electrolux, HP si Sony, cu scopul implementarii operatiunilor de reciclare in vederea reducerii costurilor, in beneficiul consumatorului.
Avantajele aduse de aceasta schema au fost recunoscute de numerosi producatori. "Companii precum Elica, Logitech, Lucent, Omron, Saeco, Samsung, Toshiba si Varta/Remington s-au alaturat ERP, in conditiile in care suntem in permanenta in contact cu multi alti producatori interesati sa incheie o intelegere cu ERP", spune Hans Korfmacher, presedinte ERP si director pentru problemele mediului la Braun/Gillette. ERP este prima asociatie WEEE (Union's Waste Electronic and Electrical Equipment) care a lansat acest proces in mai multe tari europene, proces ce demonstreaza pentru prima oara care sunt avantajele unei logistici multinationale.
Necesitatea crearii ERP
Potrivit informatiilor publicate de Uniunea Europeana (UE), productia de echipamente electrice si electronice este unul dintre domeniile care cunosc o dezvoltare uimitoare in statele UE, dar odata cu acest progres creste si cantitatea de deseuri rezultata din productie. In 1988, in statele UE exista o cantitate de peste sase milioane de tone de deseuri, expertii estimand ca acest volum avea sa creasca cu 3-5 la suta in fiecare an.
In plus, materialele folosite la fabricarea acestor echipamente (in special plumbul) pot crea probleme la nivelul mediului inconjurator, acestea cu greu