Rapsodia Romana nr. 1 in la major op.11, in interpretarea Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" dirijata de Horia Alexandrescu, va inaugura duminica, 4 septembrie, cea mai prestigioasa manifestare culturala romaneasca. Sala Mare a Palatului este gazda acestui debut - "Festivalul si Concursul International George Enescu", de care vor avea parte si alte orase romanesti. "Festivalul pleaca din Bucuresti spre Iasi, Timisoara, Brasov, Cluj si Bacau", au anuntat organizatorii manifestarii, ieri, la intalnirea cu presa desfasurata la Muzeul National "George Enescu", in prezenta presedintelui de onoare al Festivalului, Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena. "Daca de programul de muzica romaneasca contemporana se face raspunzator Adrian Iorgulescu, in mine puteti sa dati in ceea ce priveste selectia internationala", a glumit Ioan Holender, afirmand ca nu putea sa-si dea numele de onoare daca nu s-ar fi implicat in programul artistic. "Sunt insa bucuros ca am avut forta si puterea sa ma ocup de festival, in pofida problemelor de sanatate", a mai spus Holender, precizand ca a dorit ca, in cadrul acestei editii, "orchestrele participante din strainatate sa nu plece imediat dupa concertul sustinut, ci sa inspire din atmosfera Capitalei, sa mai afle cate ceva despre muzica romaneasca si despre Enescu".
Programul va cuprinde, intre altele, numeroase opusuri enesciene si de camera si, potrivit traditiei create de Opera Nationala, prin deschiderea stagiunilor cu "Oedipe", capodopera lui Enescu va fi prezentata chiar in a doua zi a Festivalului, de aceasta data sub bagheta lui Michael Boder, unul dintre cei mai apreciati dirijori ai muzicii secolului XX, regia si decorurile apartinand lui Petrika Ionesco.
Atat presedintele de onoare al Festivalului, cat si noul ministru al Culturii si Cultelor, compozitorul si muzicologul Adrian Iorgulescu, au tinut sa tran