Piata terenurilor agricole nu prea se lasa impresionata de o lege adoptata in aceasta vara. Actul normativ are ca scop sa-i determine pe taranii in varsta sa-si vanda pamantul.
Statul ii indeamna pe taranii sa-si vanda terenurile agricole. In acest scop, se acorda o "recompensa" de 100 euro pentru fiecare hectar instrainat. Conditia este ca fostul proprietar sa fi implinit cel putin 62 de ani. In felul acesta, el pierde dreptul de proprietate asupra pamantului, astfel ca nici copii lui nu vor mosteni.
Exista si varianta pastrarii acestui drept, prin arendare in loc de vanzare. In aceasta situatie, omul primeste numai 50 euro/ha pe an.
Intrebarea este daca noua decizie va determina ceva "miscare" pe piata terenurilor agricole. Care se afla la un nivel foarte scazut, cu mult in urma loturilor din intravilanul construibil.
La marginea marilor orase, metrul patrat costa 20-30 euro, iar in zone centrale ajunge si la cateva sute de euro. Parcelele agricole sunt mult mai ieftine. Ele se vand la cativa euro metrul patrat.
In mod normal, preturile ar trebui chiar sa mai scada, pentru ca intra pe piata o cantitate suplimentara de "marfa".
3 milioane ha ramase de parloaga
Dar, nu toti sunt convinsi ca se asa vor sta lucrurile.
"Daca s-ar fi prevazut o suma cu adevarat atractiva, o suprafata de 3 milioane de hectare, aflata astazi in parloaga, ar fi revenit in circuitul agricol. Cum 100 euro la hectar e prea putin, din cate stiu eu nimeni nu s-a interesat de acest sistem", afirma Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar.
Bineinteles ca Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sustine contrariul.
"La Agentia Domeniilor Statului s-au primit multe scrisori prin care proprietarii de peste 62 de ani instiinteaza ca au vandut terenurile si vor rent