Noua banci importante, dintre care sase desfasoara deja operatiuni locale, au trimis scrisori de intentie pentru a participa la privatizarea CEC. Ieri la ora 17:00 a expirat termenul limita stabilit de Ministerul Finantelor.
Singurul nume de pe lista care poate fi considerat o surpriza apartine bancii italiene Monte dei Paschi di Siena, care detine un pachet de 3,5% din actiunile Alpha Bank Romania.
In rest, printre potentialii investitori la CEC se numara banci care si-au aratat de mai mult timp interesul pentru preluarea institutiei romanesti specializate in economisire ori cel putin pentru o achizitie care sa le consolideze pozitia existenta pe piata: Dexia, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Rabobank, Raiffeisen si Societe Generale.
Se regasesc astfel printre pretendenti investitorii care controleaza deja a doua si a treia banca de pe piata - Societe Generale, care detine pachetul majoritar la BRD, respectiv austriecii de la Raiffeisen.
De asemenea, grecii de la EFG Eurobank au in portofoliu Bancpost, care tinde spre o cota de 5% din totalul activelor bancare, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca - circa 2,5% cota de piata, iar ungurii de la OTP tocmai si-au pus sigla pe frontispiciul RoBank, o institutie de credit cu o cota de sub 1%, preluata in urma cu un an si care inregistreaza pierderi.
In aceste conditii, privatizarea CEC poate duce la rasturnari spectaculoase ale clasamentului pietei bancare: BRD poate ataca locul unu detinut de BCR, Raiffeisen are la randul sau sansa de a urca pe pozitia a doua, in locul BRD, iar Bancpost poate tinti locul trei.
Pentru evaluarea investitorilor care vor trimite scrisori de intentie, Ministerul Finantelor va solicita si punctul de vedere explicit al BNR.
Intre timp, banca americana JPMorgan, care este cons