Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a platit de 286 de ori mai mult decat trebuia pentru lucrarea de "reparatii curente" a Operei Romane atribuita firmei SC Romconstruct Holding SA, sustine Grupul de Investigatii Politice.
Anul acesta, potrivit Grupului de Investigatii Politice, MCC a facut o ancheta, dar numai legata de modul de atribuire al contractului, nefiind sesizata nici o autoritate de control in privinta ilegalitatilor comise. Opera Nationala din Bucuresti a incheiat, la data de 27 iunie 2001 (pe vremea cand ministru al MCC era Razvan Theodorescu), contractul de executie D379 cu SC Romconstruct Holding Grup SA , inregistrat cu numarul 1841/27.06.2001. Valoarea contractului pentru "reparatii curente" (zugraveli, mochetari, schimbarea obiectelor sanitare si a oglinzilor, repararea mobilierului si a tamplariei) era de 509.344.000 lei, iar termenul prevazut pentru incheierea lucrarilor era de 60 de zile. Contractul a fost semnat de Ludovic Spiess, la acea vreme directorul general al Operei Nationale din Bucuresti, si atribuit, fara licitatie, in urma unei "selectii de oferte".
Insa, dupa ce a fost prelungit prin 16 acte aditionale, contractul a ajuns la valoarea totala de 146.429.326.000 lei (adica de 286 de ori mai mare decat valoarea initiala). Suma a fost decontata integral in perioada 2001 - 2003, desi, potrivit articolului 15, alineatul 2 din OUG 60/2001 privind achizitiile publice, “autoritatea contractanta nu are dreptul de a diviza contractul de achizitie publica in mai multe contracte distincte de valoare mai mica, in scopul de a evita aplicarea procedurilor de licitatie deschisa sau restransa”.
S-au mai ocupat si de Muzeul de Istorie, Muzeul Taranului sau Opera din Cluj
Romconstruct Holding Grup SA este detinuta, prin intermediul Romconstruct Impex SRL, de Vasile Turcu, care a avut destul de mult de castigat pe