Eventuala majorare a TVA in turism la 22% ar avea efecte dezastruoase asupra acestui sector, determinand cresteri de preturi de minimum 15-20% ceea ce ar echivala cu eliminarea Romaniei de pe piata turistica internationala, sunt de parere reprezentantii agentiilor de turism si ai hotelurilor.
"O taxa de 22% va determina majorarea preturilor la mai multe servicii conexe turismului, iar in cazul in care acest procent se va aplica si in turism, preturile la pachete vor creste cu cel putin 15-20%, ceea ce inseamna ca Romania va fi scoasa din competitia cu alte destinatii", a declarat, ieri, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Gheorghe Fodoreanu.
Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, sectorul de incoming (sosirile de turisti straini) trebuie considerat export de servicii, care beneficiaza de TVA zero si sa aiba o serie de facilitati fiscale. Modificarile dese ale TVA creeaza dificultati majore prestatorilor de servicii din Romania, care nu pot negocia in timp util tarifele cu partenerii externi, spun reprezentantii ANAT.
Tarifele pe 2006, amanate de indecizia Guvernului
"Tarifele hoteliere pentru 2006 ar fi trebuit sa fie cunoscute de la sfarsitul lunii iunie, dar companiile ezita sa anunte preturile din cauza incertitudinilor legate de TVA.
Amanarea acestui moment face imposibila prezenta ofertei romanesti in cataloagele internationale care se tiparesc la inceputului lunii octombrie, ceea ce inseamna scaderea semnificativa a numarului de turisti straini in 2006", a afirmat secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Mihai Rijnita.
21 din cele 25 de state membre UE au TVA redus la cazare si 13 au taxe reduse si la restauratie. In cazul Romaniei, preturile din turism sunt majorate constant ca urmare a scumpirii permanente a utilitatilor, a aprecierii monedei