Date fiind competentele pe care legea le confera consiliilor locale, hotararile acestora au fost diferite de la o localitate la alta, iar uneori diferentele de abordare au creat animozitati intre autoritatile locale si solicitantii de ajutor social.
Economistul Petre Luca, directorul Directiei de munca, solidaritate sociala si familie a declarat ca unele controale s-au desfasurat in comun cu aparatul Prefecturii, care a fost informat despre rezultatul acestor controale.
Intr-o Informare pusa la dispozitia autoritatilor de catre Directia de munca, solidaritate sociala si familie a judetului Mehedinti, se arata ca: "au fost scutite de prestarea celor 72 de ore /luna in folosul comunitatii, persoanele adulte, capabile de munca ce au prezentat o simpla adeverinta eliberata de medicul de familie".
Printre motivele prescrise de medici se gasesc mentiuni de genul "scutita de efort fizic, inapt de munca, evitarea frigului, etc" pe care oamenii le-au adus in locul certificatului tip eliberat de comisia de expertiza a capacitatii de munca din cadrul Casei Judetene de Pensii, asa cum cer normele in rigoare.
O alta neregula semnalata de reprezentantii Directiei de munca, solidaritate sociala si familie, a fost si cea referitoare la planurile de lucrari ce trebuiau efectuate.
"Nu la toate primariile se gasesc intocmite, de catre primari, planurile lunare de lucrari de interes local si o evidenta clara a orelor realizate de fiecare beneficiar de ajutor social sau a volumului si calitatii lucrarilor efectuate" mai precizeaza Petre Luca,
In aceasta privinta, consilierul local (PD) Adrian Draghici declara: "sunt curios sa stiu ce munci au prestat asistatii de la legea 416, pentru ca in mod clar, nu se gasesc planuri de lucrari ale acestora, intocmi