Angi si Francesc, o aradeanca si un spaniol casatoriti acum 33 de ani, au la Barcelona singurul restaurant cu specific romanesc din Catalonia. S-au cunoscut acum 34 de ani, in centrul Bucurestiului. El era spaniol venit in excursie, ea era din Arad. Au intrat intr-o cofetarie si peste un an s-au casatorit. Acum traiesc la Barcelona si au un restaurant, singurul din oras care serveste si specialitati culinare romanesti. Francesc Perez Torres urma cursurile scolii hoteliere din Elvetia si venise in Romania ca turist. Aradeanca Angi Ciurezu Ivan avea 18 ani si venise in Bucuresti la niste prieteni. S-au cunoscut pe strada, apoi au intrat intr-o cofetarie, la o cafea, la o prajitura. Apoi el s-a intors la Geneva si a chemat-o in Elvetia. Angi a venit impreuna cu tatal ei. S-au casatorit si s-au stabilit la Barcelona. Luna aceasta au vizitat din nou Romania, desi Angi nu mai are rude aici, doar prieteni.
Impreuna au doi copii, oameni in toata firea si ei acum: unul face doctoratul, altul se ocupa cu desenul. "Pentru autoritatile de aici, am fugit", povesteste Angi. "Socrul meu a avut mari probleme, pentru ca el s-a intors, ea a ramas cu mine", afirma Francesc, care, in 34 de ani de casnicie cu o romanca, ne-a invatat aproape perfect limba. "Au avut asa de multe probleme, ca pe mama au terminat-o. Dupa aia n-am mai putut sa ma intorc pana n-am renuntat la cetatenia romana. In â72 ne-a costat 800 de dolari sa renuntam la cetatenia romana. Era o avere. Dupa â90 s-au oferit sa-mi restituie cetatenia romana si n-am acceptat. Adica daca imi intorc banii pe care i-am platit, plus interesele timp de 30 de ani, poate ma interesa", isi aduce aminte Angi.
LA TAULA. In 1994, Angi si Francesc si-au deschis propriul restaurant in Barcelona: "La Taula", "masa" in limba catalana. Nu puteau insa sa lase pe dinafara cultura culinara romaneasca, asa ca la restaurantul l