Nascut in 1934, Matei Calinescu este actualmente profesor de literatura comparata la Indiana University din Bloomington, Indiana, Statele Unite ale Americii. A parasit Romania in 1973, lasand in urma cateva carti de critica literara (Titanul si geniul in poezia lui Eminescu, Aspecte literare, Eseuri critice, Conceptul modern de poezie: de la romantism la avangarda), volume de poezie (Semn, Versuri, Umbre de apa, ) si un scurt roman, Viata si opiniile lui Zacharias Lichter, pentru care a primit in anul 1969 Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania. Printre cartile publicate in SUA se numara Faces of Modernity: Avant-Garde, Decadence, Kitsch (1977), Exploring Postmodernism (1988) si Rereading. Impreuna cu Ion Vianu a publicat in romaneste Amintiri in dialog. Cursurile pe care le preda studentilor sunt in principal concentrate asupra teoriei literare, a modernismului si post-modernismului, sau literaturii in politica. Lucrarile de doctorat pe care le conduce sunt in general indreptate catre studierea operelor romane. In 1995 a publicat "Ionescu si Rinocerii: medii politice si personale", in prezent lucrand la "intelctualii si nationalism in Europa de Est: studiu de caz - Romania".
In anul 2000, primeste din partea presedintiei romane, Medalia pentru Merit, in semn de recunoastere a contributiei aduse la promovarea culturii romane peste hotare.
Nascut in 1934, Matei Calinescu este actualmente profesor de literatura comparata la Indiana University din Bloomington, Indiana, Statele Unite ale Americii. A parasit Romania in 1973, lasand in urma cateva carti de critica literara (Titanul si geniul in poezia lui Eminescu, Aspecte literare, Eseuri critice, Conceptul modern de poezie: de la romantism la avangarda), volume de poezie (Semn, Versuri, Umbre de apa, ) si un scurt roman, Viata si opiniile lui Zacharias Lichter, pentru care a primit in anul