Un studiu elaborat de Institutul american pentru Studii Politice si de Foreign Policy in Focus, doua organizatii americane ce se opun razboiului din Irak, citate de Reuters, arata ca cheltuielile medii zilnice ale Statelor Unite pentru ducerea razboiului din Irak sunt deja superioare celor din perioada conflictului din Vietnam, in anii 1960 -1970.
Concomitent, reiese din acelasi document, a scazut cota de popularitate a presedintelui George W. Bush, ajungand, conform celui mai recent sondaj de opinie, la cel mai scazut nivel de la instalarea sa la Casa Alba, de 45 la suta.
Concret, studiul arata ca operatiunile militare din Irak costa America 5,6 miliarde de dolari lunar, respectiv 186 milioane dolari pe zi.
In cei opt ani de razboi din Vietnam, reamintesc autorii studiului, SUA au cheltuit 5,1 miliarde de dolari, la valoarea de atunci a monedei americane. Potrivit economistilor, razboiul din Irak, finantat pe deficit, ar putea dubla in urmatorii zece ani deficitul bugetar federal. Reuters reaminteste ca, de la declansarea operatiunilor din Irak, Congresul american a votat patru proiecte de lege de finantare a razboiului, fondurile alocate ajungand la 204,4 miliarde de dolari.
In curand va fi aprobata, in acelasi scop, deblocarea altor 45,3 miliarde de dolari. Studiul mai sus amintit precizeaza, totodata, suma pe care o plateste anual fiecare cetatean american pentru razboiul din Irak. Ea este de 727 dolari per persoana, ceea ce face ca acest razboi sa fie cel mai costisitor din ultimii 60 de ani. Cu toate acestea, sondajul de opinie realizat de canalul de televiziune ABC si ziarul "The Washington Post" a aratat ca 54 la suta dintre persoanele chestionate cred ca Statele Unite trebuie sa-si mentina trupele in Irak pana la restabilirea ordinii.
Un studiu elaborat de Institutul american pentru Studii Politice si de Foreign Policy in Fo