Productia de ciuperci de cultura a atins, pana in august, o cifra-record de aproape 500 de tone, comparativ cu numai 60 de tone raportate anul trecut, precizeaza un comunicat al Agentiei SAPARD. De asemenea, din flora spontana au fost recoltate aproximativ 580 de tone de ciuperci.
Principalele specii cultivate in Romania sunt Agaricus bisporus (denumit impropriu champignion) si Pleurotus ostreatus (cunoscut ca pastrav de fag). Profitul obtinut la o cantitate de peste o tona, de pe o suprafata de 100 de metri patrati, in cinci cicluri de cultura, este de aproximativ 30.000 RON. Potrivit comunicatului, o investitie de amploare in cultivarea ciupercilor se poate demara cu o suma minima de 18.000 RON.
Din aceasta suma, 9.000 RON pot reprezenta fonduri nerambursabile prin Programul SAPARD. Beneficiarii, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, societati agricole, societati comerciale cu capital privat de minim 75 la suta, pot primi sprijin financiar intre 2.500 de euro si 100.000 de euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea privata si finantarea SAPARD, trebuie sa se incadreze intre 5.000 si 200.000 de euro.
Pe piata interna consumul pe cap de locuitor este foarte scazut, irelevant chiar si din punct de vedere statistic, asadar producatorii de ciuperci de cultura s-au orientat, firesc, spre pietele externe. Exigentele calitative fac insa ca putini sa reuseasca cu adevarat sa exporte constant. Solutia o reprezinta culturile profesioniste, la cele mai inalte standarde europene si internationale. O alternativa pentru cultivatorii romani o reprezinta culturile BIO - "organice", care prezinta avantaje semnificative din punct de vedere al pretului de vanzare. Trebuie amintit ca Uniunea Europeana acorda o importanta deosebita produselor certificate ca fiind "BIO - organice".
Acest tip de cultura se distinge de cel c