Comerciantii vor putea vinde apele minerale naturale doar daca produsele sunt recunoscute de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si indeplinesc normele europene de fabricare si distribuire, a decis Guvernul printr-o hotarare aprobata in sedinta de ieri.
Actul normativ preia directivele europene privind normele tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, cu prevederi care se vor aplica in cazul apelor extrase de pe teritoriul Romaniei, dar si apelor minerale de pe teritoriul statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene si care sunt importate in Romania. Sunt prevazute o serie de obligatii ale producatorilor, incalcarea acestora fiind sanctionata cu sume derizorii (intre 200 si 10.000 de lei), un fleac daca ne gandim la profitul scos de producatorii care inca mai servesc sifon consumatorilor drept "apa minerala naturala".
Razboi surd intre producatori, "pirati" si autoritati
Acum nu foarte mult timp, Patronatul Producatorilor de Ape Minerale Naturale - APEMIN avertiza ca o treime din apele imbuteliate care circula pe piata romaneasca, avand denumirea de ape minerale, sunt falsuri. Octavian Cretu, actualul presedinte al patronatului de profil, sustine, intr-un interviu acordat unui cotidian central in urma cu mai putin de o luna, ca vina pentru debandada de pe piata apartine Consiliului Concurentei si Oficiului pentru Protectia Consumatorului.
"Nu intamplator, problema concurentei este un capitol nerezolvat si pentru care se poate aplica clauza de salvgardare. Chiar daca determinarea exista, cred ca Consiliul Concurentei nu are efectivele necesare cu care sa faca fata situatiei", sustine Cretu. Surse din Consiliul Concurentei sustin, insa, ca situatia nu se prezinta chiar asa.
"Problemele legate de calitatea apelor minerale sunt strict legate de Protectia Consumatorului. Eventualele practici