Lenes, necinstit, nedisciplinat, dezorganizat si indiferent fata de altii, intr-un cuvant roman. Nu este vorba despre vreun studiu printre eurosceptici, ci chiar de parerea romanilor despre ei insisi, asa cum rezulta dintr-un sondaj IRSOP, realizat la solicitarea Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
Cei chestionati considera ca europenii le sunt superiori mai din toate punctele de vedere, sunt mai muncitori, mai cinstiti, mai inteligenti si mai politicosi. Insa au, si ei, punctul lor slab: sunt increzuti.
Daca nu pot fi la fel de cinstiti si inteligenti precum cetatenii UE, romanii sustin ca ii depasesc pe acestia la capitolele prietenie si modestie. Personalitatile lor se intersecteaza cand vine vorba despre parerea buna despre sine.
Pentru ca vor ajunge in scurt timp europeni, romanii (56 la suta) se tem de dezavantajele pe care aderarea la UE le va aduce pe termen scurt. Raportul se schimba cand se are in vedere o perioada mai lunga de timp, 68 la suta dintre cei intervievati considerand ca integrarea in Uniunea Europeana le va aduce avantaje pe termen lung.
Potrivit sondajului, romanii se sperie ca preturile vor creste foarte mult, iar nivelul de trai va scadea (69 la suta), ca va creste somajul (16 la suta) si ca tara isi va pierde identitatea nationala si demnitatea (13 la suta).
Doar un roman din zece crede ca nu vom avea nici un fel de dezavantaj o data cu aderarea la UE. Cei intervievati sustin ca, pe termen lung, nivelul de trai va creste (39 la suta), ca libertatea de miscare nu va mai fi ingradita (30 la suta) si ca vor fi mai multe locuri de munca, iar economia se va relansa (15 la suta).
Coruptie si pedeapsa cu moartea
La 15 ani de la caderea comunismului, 85 la suta dintre romani sustin ca pluralismul este respectat in tara noastra, insa acesta nu aduce nici un avantaj.
De asemenea, p