Proprietatea asupra farmaciei a ramas un punct din proiectul Legii farmaciei asupra caruia deputatii din Comisia pentru Sanatate, farmacistiisi distribuitorii de medicamente nu au ajuns la un consens in cadrul dezbaterii care a avut loc la Camera Deputatilor.
"Colegiul Farmacistilor din Romania a explicat faptul ca proprietarii unitatilor farmaceutice trebuie sa fie doar farmacistii, adica aceia care au studii de specialitate. Patronii care vin din alte domenii angajeaza farmacisti la unitatile lor, dar neavand studii de specialitate, acesti patroni sunt interesati doar de valoarea vanzarilor, de profit. Prin urmare, cer farmacistilor angajati sa realizeze intr-o saptamana sau intr-o luna o anumita suma la capitolul incasari. In aceste conditii, farmacistii sunt obligati sa incalce codul etic. Spre exemplu, in loc sa prepare in laboratorul farmaciei anumite picaturi mai ieftine pentru un pacient, ii vor da unele mai scumpe primite de la distribuitori deja preparate. Daca proprietarul farmaciei sau lantului de farmacii este un farmacist, acesta nu va urmari numai cifra de afaceri, ci se va gandi si la respectarea codului etic", ne-a declarat Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.
Acesta spera ca parlamentarii, cand vor aproba Legea farmaciei, vor tine seama si de propunerea Colegiului Farmacistilor din Romania ca proprietari de farmacii sa fie doar farmacistii.
Totodata, farmacistii doresc ca actul normativ sa cuprinda o prevedere privind stimularea infiintarii de unitati in mediul rural: "Am propus ca autoritatile locale sa impulsioneze infiintarea farmaciilor in aceste zone. Mai exact, sa asigure spatii pentru care sa fie platite chirii modice si sa asigure, eventual, si locuinte farmacistilor care nu doresc sa faca naveta". Conform proiectului, in mediul rural poate exista o farmacie la 4.000 de locuitori, in Bucure