CARTE Editura Rao a scos pe piata "Sangele Sfant si Sfantul Graal" a trio-ului Michael Baigent, Richard Leigh si Henry Lincoln, carte despre care autorii spun ca s-a constituit in "sursa de inspiratie" pentru "Codul lui Da Vinci". Plagiat, adica.
CONCEPT. Pornind de la conceptul ca orice religie incearca sa ofere un sens al existentei primind, in schimb, increderea deplina a credinciosilor, cei trei autori analizeaza modul in care, istoric si teologic, s-a cristalizat religia crestina si, mai ales, dogma crestina. De pe pozitii partizane din punct de vedere religios, se mai spusesera lucruri legate de personajul istoric Iisus. Iisus-omul mai fusese subiect de opera literara. Dogma crestina mai fusese demontata de pe pozitia ateului sau a ereticului. Dar numai Lincoln, Baigent si Leigh, in Sangele Sfant si Sfantul Graal, reusesc sa integreze intr-un tot unitar aceste argumente, ipoteze, date istorice, teorii ale conspiratiei.
Punand sub semnul intrebarii modul in care biserica crestina ofera un sens al existentei, autorii ajung sa ofere ei insisi cititorilor un sens al existentei, ajung sa creeze o adevarata religie laica.
Dar toate cele de mai sus sunt scrise nu in formatul plicticos al unei lucrari erudite, ci sub forma unui adevarat roman politist si ezoteric din familia selecta a Numelui trandafirului si a Codului lui Da Vinci.
ROMAN POLITIST. Un roman "politist" respecta regula nararii de la sfarsit catre inceput a povestii pentru a starni interesul si a spori misterul. In sens cronologic, povestea este urmatoarea: inca din epoca Vechiului Testament, termenul de Mesia era echivalent cu "rege de drept". Acest rege de drept era asteptat de poporul evreu pentru a elibera Palestina ocupata de romani. Prin ascendenta sa, Iisus a fost acest rege de drept, dar nu a reusit sa domneasca niciodata. Suntem astfel condusi pe numeroase piste care doved