Romanii au un respect redus pentru lege, cred mai degraba in puterea banului si dau dovada de intoleranta si xenofobie, releva un studiu al IRSOP, realizat la solicitarea Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Romanii impartasesc, cel putin partial, valorile europene, dar cred ca au mai putine trasaturi pozitive de caracter decat cetatenii din statele membre UE.
Studiul IRSOP releva destul de clar ca, dupa ani buni de tranzitie si taraganare a reformelor, lipsa de incredere a romanilor in justitie si in lege, in general, a devenit ceva obisnuit. De fapt, marea majoritate a romanilor cred ca numai cei puternici sau bogati sunt tratati corect in justitie.
In aceeasi ordine de idei, cei mai multi romani sunt convinsi ca omul de rand nu poate sa influenteze hotararile guvernului.
Lipsa de incredere in justitie, afisata de cei intervievati, pare normala, tinand cont ca mai bine de jumatate din romani cred ca legea poate fi „ocolita” si ca acest lucru este chiar indicat daca vrei sa avansezi. Studiul mai arata, in acelasi timp, ca cei mai multi romani nu mai cred ca eliminarea spagii, a favoritismului si a influentei politicului in justitie sunt obiective posibile.
Xenofobi si intoleranti
Integrarea in Uniunea Europeana ar putea sa pice destul de prost pentru unii romani, mai putin deschisi fata de vecinii lor europeni. Asta in conditiile in care mai mult de jumatate din cei intervievati in studiul IRSOP considera ca „sunt prea multi straini care prospera in Romania, in timp ce romanii o duc prost”.
Nici la capitolul toleranta romanii nu stau prea bine. Aproape 60a cred ca pedeapsa cu moartea ar trebui legalizata. Pe de alta parte, peste 40a sunt convinsi ca romanii si tiganii nu se vor intelege niciodata intre ei. De altfel, pentru 38a din romani, homosexualii sunt un fel de infractori.
In acelasi timp, 46a