O adevarata furtuna pentru banci si clienti vizavi de creditarea in valuta se prefigureaza pentru viitorul apropiat. Bancile comerciale au primit pentru analiza de la banca centrala proiectul a nu mai putin de trei acte normative care, in esenta, vor spulbera practic posibilitatea clientilor de a obtine credite in valuta, precum si a bancilor de a aloca fondurile necesare in acest scop.
Pe de o parte, BNR vrea sa limiteze drastic plafonul de creditare in valuta al bancilor, metoda specifica perioadelor de criza. Astfel, creditele in valuta acordate nu vor depasi de 2,5 ori capitalul si fondurile proprii ale bancii respective. Din acest plafon vor fi excluse creditele acordate exportatorilor, care se acopera cu valuta incasata.
"Plafonul este mic si probabil bancile mici vor fi afectate rau de tot - pe de o parte pentru ca au capitaluri si fonduri proprii mici, iar pe de alta pentru ca nu prea au acces la resurse in lei ca sa schimbe valuta in lei la niste costuri acceptabile pentru clienti si in conditii profitabile pentru banca", comenteaza pentru ziarul nostru Dan Grigoriu, director Banc Post.
Persoanele fizice sunt clasificate in categorii de performanta financiara, notate de la A la C, in ordinea descrescatoare a calitatii acesteia. In categoria A sunt incluse persoanele care dispun de venituri certe cu caracter de permanenta, exprimate si incasate in moneda in care este luat creditul.
A doua categorie este reprezentata de clientii care au salariile indexate in moneda creditului, iar cea de-a treia, in alta moneda decat cea a imprumutului.
"O astfel de masura va insemna o crestere o provizioanelor pe care banca le va face la creditele in valuta, ceea ce va conduce la costuri mai mari suportate de client", subliniaza Ionut Patrahau, director general adjunct al Bancii Transilvania. Ramane de vazut daca ban