100 de metri patrati si o investitie minima de 5.000 de euro, din care jumatate poate proveni din fonduri SAPARD. Dupa cinci cicluri de cultura, posesorul unei ferme de ciuperci isi amortizeaza investitia si ramane si cu un profit de circa 8.500 de euro.
In primele opt luni ale anului, productia de ciuperci de cultura a crescut fata de perioada similara a anul trecut de aproape 8,3 ori, adica au fost cultivate 500 de tone de ciuperci comparativ cu 60 de tone inregistrate anul trecut. De asemenea, pe langa ciupercile de cultura, au fost recoltate din flora spontana aproximativ 580 de tone de ciuperci.
INVESTITIE. Pentru a demara o afacere cu ciuperci este nevoie de o suma minima de 18.000 lei noi (circa 5.000 de euro), iar jumatate din bani se pot obtine prin fonduri nerambursabile europene. Programul SAPARD finanteaza si depozitarea, procesarea si marketingul ciupercilor din flora spontana, nu numai a ciupercilor de cultura. Prin Programul SAPARD pentru "Alte activitati", unde este cuprinsa si cultivarea ciupercilor, valoarea se ridica la aproximativ 23 de milioane de euro. Pentru obtinerea acestor fonduri trebuie sa apelati la Fondul de Garantare a Creditului Rural, dar banii se pot obtine si direct printr-un credit bancar garantat chiar cu investitia. SAPARD ofera sprijin financiar pentru cultivarea, colectarea, depozitarea si procesarea ciupercilor. Mai exact, pentru construirea sau modernizarea cladirilor operationale si utilitatilor conexe, pentru depozitarea materiilor prime si produselor, pentru dotarea laboratoarelor pentru analiza si cercetare, dar si pentru birourile administrative.
BANI. Pentru o cultura de ciuperci este nevoie de spatiu bine izolat de mediul exterior, igienizat si dotat cu instalatie de apa potabila, ventilatie, instalatie electrica de incalzire si racire a aerului. Profitul obtinut de cultivatorii de ciuperci la o canti