Dupa o lunga perioada in care UE era echivalata cu laptele si mierea, romanii au inceput sa fie ingrijorati de efectele integrarii. Ei cred ca pe termen scurt vom vedea mai mult din dezavantajele aderarii decit din beneficiile ei.
Potrivit concluziilor unei cercetari intitulate „Valori romanesti, valori europene“, realizate de IRSOP, la solicitarea Delegatiei Comisiei Europene, mai mult de jumatate dintre locuitori cred ca, pe termen scurt, Uniunea va aduce Romaniei mai multe probleme decit beneficii.
Printre aspectele rele ale integrarii, romanii enumera cresterea preturilor si a somajului, scaderea nivelului de trai, pierderea identitatii nationale si a demnitatii. Aproape 70% dintre respondenti sint ingrijorati de impozite mari, de pretul pentru energie, de faptul ca nu vor mai avea bani sa isi cumpere produsele de baza: alimente si medicamente.
Mai mult, 10% dintre cei chestionati sint de parere ca UE va distruge agricultura Romaniei, pentru ca taranii nu vor mai avea voie sa creasca animale, sa faca tuica, sa sacrifice animale sau sa vinda in piete. In scenariul euroscepticilor, Romania va deveni o piata de desfacere pentru produsele straine, iar europenii vor conduce tara si vor acapara slujbele cel mai bine platite.
Un procent dintre romani se mai tem de aderare din cauza drogurilor, a coruptiei si a acordarii unor drepturi „inadmisibile” pentru homosexuali.
Pe termen lung: libertate si climat moral
Daca privesc lucrurile pe termen lung, romanii sint insa optimisti. Sapte din zece locuitori ai tarii sint incintati de ceea ce va aduce integrarea in viitorul indepartat: cresterea nivelului de trai, libertatea de miscare pe teritoriul UE, locurile de munca si relansarea economica.
Un segment mai mic din populatia autohtona considera ca Uniunea va veni si cu legi mai bune, cu un clim