Documente:
Topuri banci
(02.09.2005) XLS
Criterii top credite pentru locuinte
(02.09.2005) DOC
Creditele ipotecare si imobiliare, acordate in marea lor majoritate in euro sau dolari, aduc bancilor un venit sigur, riscurile asociate acestui tip de finantare fiind reduse.
Piata creditelor ipotecare si imobiliare este disputata de toate bancile, datorita, in primul rand, duratelor mari de finantare. Contractele de credit se desfasoara chiar si pe 30 de ani, ceea ce inseamna, pentru banca, un plasament avantajos.
Totodata, din cauza preturilor uriase existente pe piata imobiliara, apeleaza la imprumut bancar numai persoanele care au un venit peste medie.
Iar aceasta categorie de clientii are asociat un risc de neplata foarte redus. In plus, resursele necesare finantarii imobiliare sau ipotecare sunt facil de obtinut de catre banci. Acestea se imprumuta pe pietele internationale sau de la bancile-mama, atragand fonduri pe termen lung. Cu acesti bani, sprijina activitatea de finantare din tara.
Ipotecar sau imobiliar?
Caracterisiticile creditelor ipotecare si ale celor imobiliare difera de la o banca la alta. Dar in unele situatii, institutiile de credit nu deosebesc cele doua tipuri de finantare.
Din punct de vedere legislativ, creditul ipotecar este reglementat printr-o lege specifica, iar creditul imobiliar este definit in Codul civil.
In principiu, creditul ipotecar se garanteaza cu ipoteca asupra imobilului care face obiectul finantarii, iar creditul imobiliar poate fi garantat si cu ipoteci asupra altor imobile sau cu alte tipuri de garantii.
O alta diferenta intre cele doua tipuri de finantare rezulta din perioada de creditare. Astfel, in cazul creditelor imobiliare, durata maxima pe care poate fi incheiat un contract n