Miercuri seara, presedintele american a convocat, la Casa Alba, o celula de criza special alcatuita pentru a actiona in ajutorul statelor unde mai bine de un milion de persoane sunt sinistrate dupa trecerea uraganului Katrina. In concluziile anuntate dupa inspectia personala, presedintele Bush a declarat ca in Louisiana si Mississippi a avut loc "una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria Americii".
Intre primele masuri ordonate a fost recurgerea la rezerva strategica de petrol si gaze naturale, pentru a se evita o penurie grava de carburanti la nivel national, in urma incetarii activitatii unui mare numar de platforme petroliere si a unor rafinarii din zona Golfului Mexic.
In opinia presedintelui Bush, refacerea si reluarea activitatii unora dintre platforme vor necesita mai multi ani. Un important ajutor financiar federal va fi de asemenea deblocat de catre presedinte si Congres, apreciindu-se ca nevoile actuale de ajutor sunt comparabile cu cele de dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Este in curs de analiza posibilitatea solicitarii inclusiv a unui ajutor din partea ONU.
Potrivit unor evaluari provizorii, aproximativ 20 de platforme petroliere au disparut in Golful Mexic. Masurile luate la Casa Alba nu au ramas fara rezultat. Inca de miercuri seara, pretul petrolului ajunsese sub 70 de dolari per baril. Pe piata americana, scaderea a fost de aproximativ 41 de centi. Titeiul Brent, de referinta pe piata londoneza, a scazut cu 48 de centi, la 67,09 dolari pe baril, dupa un minim de 65,99 de dolari pe baril.
Analisti citati de Reuters cred ca gestul administratiei de la Washington de a aproba recurgerea la rezerva strategica de titei nu va rezolva, totusi, lipsa de petrol de pe piata interna, ei avertizand ca tendinta ascendenta a preturilor petrolului, declansata in urma cu doi ani, ar putea sa-si continue cursul. Presed