Dupa scandalul iscat de Danone si zvonurile privind o eventuala preluare a Eramet, Guvernul francez a dezvaluit, miercuri, zece sectoare industrialecare ar putea fi protejate de o eventuala oferta publica de cumparare venita dinspre companii straine.
Lista nu cuprinde insa nimic legat de sectorul agroalimentar sau metalurgic (in care se incadreaza Danone si Eramet), ci numai din domeniul apararii, care deja era protejat.
Conform declaratiilor Ministerului Industriei, Franta va proteja pe viitor cazinourile (intrucat acestea pot servi spalarii banilor), activitatile de securitate, biotehnologiile, productia de antidoturi, materialul de interceptare a comunicatiilor, securitatea sistemelor informatice, tehnologiile duale (relative atat la spatiul civil, cat si la cel militar), criptologia, pietele secrete de aparare si armament.
Acest proiect de lege, asupra caruia Franta sustine ca exista deja acordul Comisiei Europene, urmeza sa fie parafat de catre Consiliul de Stat in zilele urmatoare si sa intre in vigoare in cateva luni.
Neintelegeri la nivel european
Gregor Kreuzhuber, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat insa ca, pana la ora actuala, Comisia nu stie daca masurile luate de Franta sunt compatibile sau nu cu regulile comunitare.
In plus, Comisia Europeana a avertizat ca autoritatile de la Paris trebuie sa respecte principiile europene, care promoveaza piata unica, guvernata de un singur set de reglementari.
In replica, ministrul Economiei, Thierry Breton, a declarat catre Reuters ca ''toate masurile luate de Franta se inscriu in cadrul reglementarilor europene''.
''Fiecare tara din UE are posibilitatea de a-si stabili sectoarele strategice conform interesului national, spre exemplu in domeniul apararii sau al tehnologiilor sensibile'', a completat Jean-François Cope.
''Politica