Romanii vad cu ochi buni Uniunea Europeana, dar sunt suspiciosi cand vine vorba despre implicarea autoritatilor romane in atribuirea fondurilor de la Bruxelles.
Uniunea Europeana este o organizatie corecta, ce ofera, fara interese ascunse, sume mari de bani care rezolva probleme importante. Asa ar arata o definitie a Uniunii, dupa cum reiese din sondajul "Ce cred romanii despre fondurile UE si care este perceptia lor despre Delegatia Comisiei Europene din Romania".
Cercetarea realizata de IRSOP la comanda delegatiei a scos la lumina impresiile oamenilor despre institutiile europene, despre cum se acorda banii, despre cat de transparente si dezinteresate sunt partea romana si cea comunitara sau despre scandalurile legate de fondurile europene.
BUNE SI RELE. Romanii si-au dat cu parerea si in privinta criteriilor si pregatirilor de aderare. Participantii la sondaj cred ca multe dintre cerintele europene au fost deja indeplinite sau sunt pe drumul cel bun.
Ei cred ca tara indeplineste criteriile de aderare la UE, libertatea presei si respectarea drepturilor minoritatilor, domenii de obicei nelipsite din zona de critici a rapoartelor europene. Romanii cred ca lucrurile se misca in directia corecta si in ceea ce priveste protectia copilului, drepturile omului, statul de drept, concurenta sau armonizarea legislatiei cu cea europeana.
Agricultura, mediul sau administratia sunt domenii unde oamenii sunt de acord in proportie de 20%-30% ca lucrurile nu stau tocmai bine, iar eradicarea coruptiei este considerata de 48% dintre cei intervievati drept principala masura de care depinde aderarea.
Alte doua prioritati sunt, potrivit rezultatelor sondajului, imbunatatirea nivelului de trai (34% dintre cei chestionati) si reducerea somajului (16%).
ETERNA PROBLEMA. Romanii asociaza distribuirea de fondur