Ministerul Finantelor Publice (MFP) prevede ca autoritatile locale pot sa se imprumute, de la institutiile financiare, cu pana la 20% din veniturile pe care le estimeaza in acel an. Restrictia este valabila si in cazul agentilor economici si a serviciilor publice din subordinea consiliilor locale sau judetene.
Cu toate acestea, legea mentioneaza ca pragul de indatorare cade atunci cand Guvernul emite o lege speciala. Asa s-a intamplat cu Primaria Bucuresti, pentru care Executivul a acceptat o indatorare de pana la 40% din buget, justificata de guvernanti prin faptul ca veniturile care alimenteaza institutia sunt suficient de mari pentru ca ea sa faca fata unor cheltuieli apreciabile.
Pentru a obtine bani pentru investitii, in Romania, primariile pot sa recurga la emisiuni de obligatiuni. Totusi, demersul este valabil numai pentru municipii, considerate cu o putere de rambursare mai mare, si in nici un caz pentru orasele mai mici, daramite pentru localitatile rurale, ultimele fiind condamnate sa traiasca din mila bugetului de stat din punctul de vedere al investitiilor.
O "portita" prevede faptul ca, daca autoritatile locale si judetene (si societatile subordonate) nu sunt in stare sa acopere ratele, intervine MFP, care le acorda imprumuturi fara dobanda de la Trezorerie.
Prevederea nu e de mirare, pentru ca veniturile anuale ale autoritatilor locale sunt numai estimate, iar, pe de alta, o primarie nu poate sa termine anul "pe pierdere", ci numai pe 0 sau cu un plus al balantei contabile.
Pana acum, Ministerul a garantat imprumuturi pentru putine localitati rurale, asa cum a fost cazul primariilor din comunele Gilau sau Baciu. "Pragul de 20%, acceptat pentru primarii, include nu numai ratele la imprumuturi, ci si dobanda si comisioanele.