Institutul Cultural Roman (ICR) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) vor sa infiinteze pana la sfarsitul anului doua noi institute culturale romanesti, la Madrid si Stockholm.
Planul de actiune demarat in acest sens de ICR si MAE vizeaza extinderea retelei institutionale de promovare prin cultura a imaginii Romaniei in strainatate.
Potrivit secretarului de stat in MAE, Valentin Naumescu, la nivel intern exista cadrul juridic de infiintare a acestor doua institute, in anul 2004 fiind data in acest sens o Hotarare de Guvern.
"La Madrid nu va fi nici o problema de cadru juridic bilateral, cu atat mai mult cu cat exista si in Romania Institutul Cervantes", a declarat Naumescu. El a precizat ca in momentul de fata au fost declansate procedurile de gasire a unor sedii adecvate in care vor functiona cele doua institute. In acest sens, urmeaza ca in curand o echipa a MAE sa mearga la Madrid, astfel incat pana la sfarsitul lunii septembrie sa fie gasit un spatiu potrivit si sa se incheie contractul de inchiriere.
Pentru anul 2006, aceeasi strategie comuna a ICR si MAE prevede infiintarea a trei noi institute culturale, la Varsovia, Lisabona si Atena. Potrivit lui Naumescu si in acest sens au fost demarate procedurile, existand un acord la nivel de principiu.
Potrivit estimarilor MAE, Romania va detine la 1 ianuarie 2007 un numar 13 institute culturale in tari ale Uniunii Europene: doua in Italia, la Roma si Venetia, si cate unul in Franta, Germania, Austria, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Suedia si Grecia.
In acelasi context, dar vizand si politicile adresate comunitatilor romanesti din afara granitelor tarii, MAE a demarat demersurile pentru constituirea cadrului legislativ intern si a initiat consultari bilaterale si pentru infiintarea unor institute culturale in Republica Moldova si Ucraina. @