Un pol high-tech, 6.300 de societati straine, 3% somaj, asa se prezinta Timisoara strainilor din punct de vedere economic. Orasul a devenit vitrina economica a Romaniei, spun ziaristii de la publicatia franceza L'Expansions, citati de Rador. Ei analizeaza toate aspectele care au facut din orasul de pe Bega un punct de interes pentru investitorii straini, dar si pentru cei din tara.
Timisoara traieste astazi o a doua revolutie, dupa cea din decembrie 1989, efectuata in pas de mars pe taram economic, constata ziaristii francezii. Timisoara primeste de la publicatia franceza titlul de "oras liber de somaj", o analogie cu ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989 fiind evidenta. Acesta atinge 3%, "altfel spus toata lumea munceste".
Nivelul este de doua ori mai mic decat media nationala oficiala (6,5%). In unele localitati ale judetului, exista chiar o penurie de mana de lucru, ceea ce creeaza o veritabila bataie de cap pentru intreprinderi. Francezii vad si aspectele negative ale avantului economic al orasului: "este cutreierat de un vant prafos, care ti se lipeste de piele.
Este consecinta, se spune, a numeroaselor santiere, vizibile la fiecare intersectie".
Unul din cele mai importante santiere este in zona Circumvalatiunii - Calea Lipovei, unde pe locul unei foste statii de radio-receptie se construieste Iulius Mall si unde va fi practic viitorul centru comercial al Timisoarei. Iulius Mall este o investitie a unui grup de afaceri roman cu centrul in Iasi.
Potrivit planului, mall-ul ar trebui deschis la mijlocul lunii septembrie "Va fi cel mai mare centru comercial din Romania", spune Gheorghe Atudoroaie, cel care dirijeaza santierul. Iulius Mall va avea o suprafata de 73.000 de metri patrati, intinsi pe patru etaje, investitia fiind de 35 de milioane de euro.
Mall-ul va avea cinci sali de cinema, o p