Aproape 1.000 de credinciosi au umplut ieri dimineata Manastirea Sambata din judetul Brasov, pentru a participa la inmormantarea Mitropolitului Ardealului, Crisanei si Maramuresului, Antonie Plamadeala.
De la primele ore ale diminetii, sute de credinciosi asteptau in fata Catedralei din Sibiu sa urce in autocarele puse la dispozitie de Mitropolie pentu a ajunge la Manastirea Sambata. Organizatorii pelerinajului au fost nevoiti sa suplimenteze numarul de autocare.
Veniti din toate colturile tarii si din statele in care Biserica Ortodoxa Romana are reprezentante, clerici ortodocsi, catolici, greco-catolici, purtand mitre si insemne ale rangului pe care il poarta, constituiau o adunare impresionanta.
Finalul ultimei Liturghii la care a fost martor Mitropolitul Antonie Plamadeala a insemnat si inceputul procesiunii de inmormantare.
OMAGIU. "Parintii Manastirii Sambata il primesc astazi, pentru totdeauna, pe cel care este ctitor al noii Manastiri, pe cel care le este frate si care a facut posibil ca noi sa ne strangem in acesta frumoasa Manastire", a spus, in fata altarului unde a fost asezat catafalcul mitropolitului, Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Romaniei. Intre clerici a fost prezent si parintele Serafim, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si de Nord, cu sediul in Germania. Cele mai multe voci din cadrul clerului ortodox sustin ca Serafim ar urma sa fie uns Mitropolit al Maramuresului, Crisanei si Maramuresului. Insa acest lucru va fi stabilit peste cel putin o luna de zile.
SALVE DE ARMA. Procesiunea inmormantarii a inclus incercuirea vechii biserici a Manastirii Sambata, veche de 500 de ani. Imnul de Stat al Romaniei si trei salve de arma trase de garda de onoare a Garnizoanei Sibiu au finalizat procesiunile de inhumare a celui care timp de 23 de ani a fost Mitropolitul Ardealului, Crisanei si Maramuresul