Parintii, deseori, sunt speriati de ideea ca trebuie sa-i faca ''baita'' nou-nascutului. Ei se tem ca nu cumva micutului sa-i intre apa in urechi sau sa se zgarie. Igiena este, insa, obligatorie, iar in timp, parintii vor observa ca a-i face ''baita'' micutului nu este atat de complicat. In primul rand, apa in care urmeaza a fi spalat nou-nascutul nu trebuie sa fie nici prea rece, nici prea calda. Prin urmare, parintii nu trebuie sa-l bage pe micut in cadita, inainte de a ''incerca'' apa. In locul in care i se face baie nu este indicat sa se acumuleze abur. Acesta ii poate da nou-nascutului senzatia de sufocare, ceea ce il face sa se zbata in cadita.
Pentru spalarea pielii este indicata utilizarea unui sapun neparfumat. Se incepe de la gat spre brate, torace, fese, picioare. Clatirea trebuie facuta delicat, eventual folosind un burete de baie.
Capul nou-nascutului trebuie spalat cu un sapun sau un sampon care sa nu irite ochii.
Pentru spalarea sau stergerea urechilor este indicat sa fie folosite bucatele de vata rasucite uscate sau umezite. Parintii trebuie sa aiba grija astfel incat sa curete doar urechea externa. Sub nici o forma bucatelele de vata nu trebuie introduse in canalul auditiv pentru a evita patrunderea cerii in interiorul urechii.
Totodata, trebuie evitata folosirea betigaselor pentru urechi.
Dupa ce mananca, nou-nascutul trebuie spalat in jurul gurii pentru a indeparta resturile de lapte si de saliva. Stergerea se face cu o bucata de vata sau cu un prosop moale, umezite cu apa. Unghiutele se taie numai dupa baita, moment in care acestea sunt mai moi. Unghiile trebuie taiate cu atentie, astfel incat la colturi sa nu ramana resturi care, ulterior, sa intre in carnea din jurul degetelor.
Parintii, deseori, sunt speriati de ideea ca trebuie sa-i faca ''baita'' nou-nascutului. Ei se tem ca nu cumva micutului sa-i intre ap