Regia Nationala a Padurilor - Romsilva (RNP) tine cu dintii de o afacere in jurul careia se invart sume ametitoare si comisioane pe masura. Este vorba despre implementarea unui proiect agreat si de UE cu privire la asigurarea cuiburilor pentru pasari insectivore. Dincolo de orice conotatie rizibila, problema este extrem de serioasa.
Pastrand scara comparatiei, RNP doreste sa "gazduiasca" specii de pasari insectivore in "cuiburi de bloc", in locul cuiburilor "de tip vila" recomandate de catre expertii ornitologi. Motivul ar fi faptul ca s-ar reduce cheltuielile. Dincolo de "confortul" pasarilor, in realitate insa se discuta despre o "morisca a comisioanelor".
Romsilva nu vrea sa scape din maini asa-zisul monopol al cuiburilor. Acesta se afla la originea unei increngaturi prin care se pierde usor urma banilor alocati programului; bani care provin din bugetul public al Ministerului Agriculturii.
Desi pare o veriga total periferica a activitatii specifice a RNP, instalarea anuala de cuiburi in padurile din tara este o obligatie programatica a ministerului, in cadrul masurilor profilactice pentru diminuarea scaderii culturilor agricole. In fond, este vorba de randament si, in ultima analiza, de profit.
In plan general, situatia padurilor Romaniei este urmatoarea: RNP a avut in administratie prin sistemul Ocoalelor Silvice judetene, un fond forestier national de 6.367.000 reprezentand 26,7% din suprafata tarii, 58,5% fiind localizat in zona montana, doar 6,7% aflandu-se in zone de campie.
Peste 2/3 din suprafata totala va intra in final in proprietate privata prin retrocedarile legale, RNP ramanand cu ceva peste 2 milioane de hectare, inclusiv Parcurile Nationale din Romania. La acestea se adauga terenurile de vanatoare si casele de protocol. Deci, din viitorul apropiat, RNP va trebui cu un buget mult mai mic sa a