Clivare. Taierea unei pietre pretioase dupa straturile de cristalizare. Operatie necesara la taierea diamantelor cu scopul inlaturarii defectelor pietrei.
Decalc. Reproducerea cu exactitate a unei compozitii plastice cu ajutorul unei hartii translucide - calc - ce permite transpunerea desenului, schemei iconografice de pe original pe un alt suport. Procedeul este folosit si in gravura prin transpunerea desenului pe placa de gravura.
Dressoir (bufet de parada). Obiect de mobilier tipic perioadei incepand din Evul Mediu pana in secolul XVIII; etajera cu rafturi suprapuse adosate (sprijinite cu spatele) la o tablie din lemn, care se folosea la etalarea veselei din aur, argint, ceramica, sticla. Ca o particularitate, numarul rafturilor era in functie de rangul nobiliar - baronii etalau doua rafturi, contii - trei, ducii - patru, regii - cinci rafturi.
Ecvestra. Monument de for public reprezentand o persoana calare. Statui ecvestre datand din antichitatea romana s-au pastrat pana in zilele noastre, cum este ecvestra lui Marc Aureliu de la Roma, Piata Capitoliului. Reprezentative in arta romaneasca sunt ecvestra lui Stefan cel Mare, de la Suceava, realizata de I. Barleanu, ecvestra lui Mircea cel Batran (Tulcea ), autor Ion Jalea, si ecvestra lui Mihai Viteazul (Alba Iulia), purtand semnatura lui Oscar Han.
Relief. Sculptura plata raportata la o suprafata de fundal. Termenul, de origine latina, inseamna relevare; a creste din nou. Dupa modul de profilare, exista trei tipuri de relief: inalt (altorelief, in limba italiana, sau haut-relief, fr.), in care figurile reprezentate sunt complet detasate de fond; mijlociu (demi-relief, fr.) - personajele fiind vizibil profilate; scund (basorelief, it., sau bas-relief, fr.) - figurile sunt slab profilate fata de suprafata de fundal.
Clivare. Taierea unei pietre pretioase dupa straturile de cristalizare.