Implantul cochlear - metoda de tratament a surditatii totale. Candidatii la implantul cochlear (IC) trebuie sa aiba o stare de sanatate care sa permita efectuarea anesteziei generale - desi s-a facut IC si cu anestezie locala - si a interventiei, care dureaza intre doua si patru ore.
"Din randurile candidatilor la implant se vor exclude persoanele cu afectiuni inflamatorii acute sau cronice ale urechii medii si externe. Numai dupa vindecare pacientul devine candidat la IC. Totodata, se va stabili cauza precisa a surditatii. Varsta nu constituie un impediment pentru IC. In prezent, limita inferioara a coborat la 18 luni iar, la cealalta extrema, s-au facut implanturi la 84-86 de ani.
De obicei, limita superioara este de 65 de ani. In cazul copiilor cu surditate congenitala, implantarea trebuie facuta in perioada de plasticitate cerebrala, deoarece dupa 6-8 ani sansele de a putea dezvolta limbajul scad simtitor'', precizeaza specialistii Luminita Radulescu si Dan Martu.
La reusita implantarii concura: motivatia pacientului, suportul familial sau al anturajului, posibilitatile materiale, conditiile de viata si munca si, nu in ultimul rand, indicele de inteligenta al persoanei respective.
''Se recomanda ca protezarea in cazul copilului surd sa se realizeze cat mai precoce - varsta de 10 ani fiind considerata o limita din acest punct de vedere. Cu cat protezarea se face mai precoce, cu atat sansele de a avea un auz performant - deci a se dezvolta caile nervoase, conexiunile si centrii nervosi - sunt mai mari. Totusi, in anul 2002, in luna februarie, am realizat implant unui copil in varsta de 11 ani cu surditate neurosenzoriala. Argumentele pentru implantare au fost un intelect cu un QI de 103, la un copil sociabil, cu dorinta de a fi implantat si un foarte bun suport familial. Postoperator, dupa o reeducare intensiva si prelungita s-au constatat