Bogdan Atanasov - Profesor de Ecologie, presedintele organizatiei "EcoSouthWest" din Sofia.
"Intai au disparut grajdurile si vacile, acum stau la rand taranii"
Destinul taranimii, in perspectiva integrarii europene, nu poate fi suficient inteles fara un semnal din sudul Dunarii, de la vecinii nostri bulgari. Cititorii sunt probabil curiosi sa afle cum vad cultivatorii de trandafiri un subiect prea putin... roz al actualitatii europene. De aceea, am apelat la d-l Bogdan Atanasov, profesor de ecologie la Universitatea din Sofia si presedintele organizatiei ecologiste "EcoSouthWest".
"Cei mai multi dintre taranii bulgari nu folosesc unitatea de masura numita hectar! Ei folosesc decarul"
- Romania si Bulgaria sunt ultimele tari din est care au o agricultura taraneasca. Cat la suta din populatia bulgara munceste in agricultura si ce s-a intamplat dupa 1989?
- In primul rand, populatia Bulgariei nu mai este de 9 milioane, ci de 7,5 milioane, diferenta aflandu-se la munca in Occident. Din cele sapte milioane si jumatate, peste 30% traiesc si muncesc la tara. In mare, scenariul este similar cu cel din Romania. In primul rand, am facut greseala imensa de a desfiinta cooperativele agricole comuniste, retrocedand parcelele fostilor proprietari, in loc sa schimbam doar proprietatea, dar sa mentinem infrastructura creata de fostul regim. Oamenii nu castigau mult, dar munceau, erau pe tarla de dimineata pana seara, aveau un rost, inclusiv batranii. Din ratiuni politice, fosta opozitie a facut presiuni pentru retrocedarea proprietatilor, vazand in privatizare si in piata libera o icoana, un Dumnezeu al bunastarii. Dar au uitat un lucru simplu: sangele economiei sunt banii, si nu poti crea un organism fara sange, caci va muri. Pe scurt, la o teorie saraca, o punere in practica saraca.
- Ce s-a intamplat cu pamantul, nu sunt feri