Reclamagiii au strans semnaturi, au facut investigatii, au verificat starea financiara a bisericilor din Valea de Jos si Sudrigiu pentru a dovedi faptul ca preotul isi insuseste banii bisericii ilegal. Cativa dintre enoriasi lucreaza ori au lucrat in cadrul bisericilor.
Situatia tensionala dintre preot si localnici a erupt in urma cu ceva vreme in adevarate conflicte soldate cu violente fizice. “Am ajuns ca preotul sa ne loveasca si cu pumnii, si picioreleâ€Â. Dar nici ei nu s-au lasat.
Preotul Dumitru Salajan a venit in Valea de Jos in urma cu aproximativ 23 de ani. Periplul grupului de enoriasi care vor sa scape de prelat a inceput la Politia Rieni si a continuat cu protopopiatul Beius, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Bihorului si Salajului si s-a sfarsit la Gazeta de Oradea.
Unde au venit nemultumiti fiind de rezultatul incercarilor lor de a-si rezolva problemele cu preotul.
Incaierari si injurii
"Am ajuns sa fim impinsi si loviti de preotul Salajan Dumitru†declara unul dintre enoriasi. “Suntem nemultumiti de faptul ca inca din 2000 si pana in 2004 preotul din sat nu a eliberat chitante pentru servicile religioase platite din banii nostri, ai localnicilor.
Luca Mircea apare pe statul de plata ca si cantaret bisericesc dar nu vine la slujbe ori daca vine, nu isi face datoria, si Husar Mircea, care nu apare pe statul de plata ca si cantaret biasericesc este cel care e platit si canta la slujbe. Iar localnicii sunt obligati sa dea 40.000 lei vechi pentru cantorâ€Â.
Este clar, oamenii isi contabilizeaza problemele cu sarguinta de ceva vreme.
Povestea incepe in anul 1992 cand biserica din Valea de Jos era in constructie. Atunci, Nicolae Onica si Ionel Vesa,