Asistam la o "epidemie" a incalcarii regulilor ce guverneaza Uniunea Europeana, remarca BBC intr-un recent comentariu. Francezii pescuiesc pesti sub dimensiunile stabilite, motiv pentru care au primit amenda de milioane de euro. Italia are probleme cu deficitul bugetar, ce incalca pana si prevederile "flexibile" ale Pactului de stabilitate. Greciei i s-a reprosat modul in care si-a elaborat documentatia in baza careia a intrat in zona euro. Si Spania va plati, se pare, anul acesta, o amenda consistenta, in cazul in care apele raurilor si lacurilor sale vor continua sa nu corespunda standardelor de calitate cerute in Uniunea Europeana.
Statisticile, releva BBC, pun in evidenta un mare numar de tari aduse in fata Curtii Europene de Justitie, pentru neindeplinirea, in perioada 2000-2003, a unora dintre obligatiile de membru al UE. In 2003, reaminteste BBC, Comisia Europeana a declansat 2.709 actiuni impotriva unor state membre, cu 12 la suta mai multe decat in 2002.
Contraatacul Frantei
Amenda aplicata Frantei de catre Curtea Europeana de Justitie a fost cea mai mare de pana acum, respectiv 20 milioane de euro. Curtea a stabilit plata altor 58 milioane de euro la fiecare sase luni, in cazul in care se va permite continuarea pescuirii de pesti sub dimensiunile stabilite de normele UE. Replica franceza a venit imediat. Oficialul francez responsabil cu problemele pescuitului, Pierre-Georges Dachicourt, a declarat la posturile de televiziune franceze ca nu intelege de ce Parisul este pedepsit, in conditiile in care, in alte tari, inclusiv in Scotia si Marea Britanie sunt incalcate - la pescuit - cotele stabilite in cadrul UE. Si pescarii italieni, remarca BBC, au comis, in 2003, incalcari ale normelor UE, cu mult mai numeroase si mai grave, dar Franta a fost penalizata deoarece timp de mai multi ani a ocolit legislatia europeana privind pescu