Filmul romanesc cel mai apreciat, cel mai premiat si cel mai discutat in aceste zile, in mediile internationale de cultura, ne-a adus pe langa bucuria recunoasterii valorii cinematografiei romanesti, mandria de a fi concetateni cu cel mai premiat actor roman in festivaluri internationale, Ioan Fiscuteanu.
"La Copenhaga, mai multi regizori si actori mi-au spus ca daca jucam la Hollywood, luam Oscarul pentru interpretare", ne spune Ioan Fiscuteanu. Direct, lipsit de inhibitii, franc.
Actorul
L-am intalnit pe actorul Ioan Fiscuteanu la o zi dupa ce a ajuns acasa de la Copenhaga. Pare preocupat mai mult de premiera piesei in care joaca la Nationalul Targumuresean, decat de recunoasterea pe care i-a adus-o rolul lui Lazarescu.
Dar aparentele sunt inselatoare: "Lazarescu este un personaj cu care te intalnesti o data in viata. Un monstru si la propriu si la figurat. Daca il faci, e bine. Daca nu, iti rupi gatul. Lazarescu am fost eu si nu stiu ce rol as mai putea accepta, pentru a depasi performanta de acum.
Stii, vesnica lupta a actorului cu el insusi, dorinta de performanta, nu e doar un simplu cuvant", ne-a spus actorul Ioan Fiscuteanu. Sub masca bruta, sensibilitate.
Cine e dl. Lazarescu?
Ideea i-a venit regizorului Cristi Puiu, dupa ce acum cativa ani a vazut un pacient, un locuitor al strazii, care a murit pe strada, atunci cand medicii i-au refuzat dreptul la viata: tratamentul medical. Ideea s-a dezvoltat si nu se stie in final ce s-a intamplat cu Dl. Lazarescu.
Se pare ca a fost lasat in grija divinitatii. Pentru ca filmul are o puternica tenta biblica, incepand chiar cu numele eroului. Lazarescu (Lazar) Dante Remus, este vaduv de 10 ani. Sotia sa, Eva, a murit, iar el, pensionarul tr