- In Capitala, 694 de farmacii se bat pentru doua milioane de clienti
- In teorie, o farmacie deserveste astfel aproximativ 3.000 de locuitori
- In practica, farmaciile se concentreaza in zonele selecte, pentru a-si maximiza veniturile
- Propunerea legislativa de limitare a numarului farmaciilor pe criteriul geografic nu are sanse a de a fi adoptata
Limitarea numarului de farmacii in functie de marimea populatiei a dus la o concurenta acerba in Capitala si in marile orase - acolo unde este un aflux mai mare de clienti cu venituri medii si peste medie .
Legislatia in vigoare limiteaza numarul farmaciilor, pe criteriul demografic, astfel: in Bucuresti - o farmacie la minimum 3.000 de locuitori; in resedintele de judet - o farmacie la 3.500 de locuitori; in alte localitati - o farmacie la 4.000 de locuitori. Lanturile de farmacii au acaparat rapid piata din marile orase si, in primul rand, pe cea din Capitala.
Populatia Bucurestiului se ridica, potrivit statisticilor recente, la circa doua milioane de locuitori. Totusi, Capitala este deservita de nu mai putin de 694 de farmacii; ceea ce inseamna ca pragul de o farmacie la 3.000 de locuitori a fost atins si chiar fortat.
Din cele 694 de farmacii, 53 fac parte din lantul SensiBlu, iar 37 din lantul Help Net - cei mai importanti jucatori de pe piata de profil, care se afla intr-o concurenta acerba. Pe la inceputul anului s-a mai lansat un lant de farmacii, care este deja in Top 3 si incearca sa le ia fata liderilor: City Pharma.
Politica de expansiune a acestei companii este deosebit de agresiva, consemnandu-se situatii in care City Pharma a licitat enorm pe spatii comerciale, pentru a se localiza chiar in imediata vecinatate a concurentilor de la SensiBlu si/sau Help Net.
Asa este cazul, de pilda, in cartierul Drumul Taberei, unde City P