Zeci, chiar sute de hectare de terenuri agricole din jurul unitatilor industriale de prelucrare a minereurilor neferoase sunt afectate de emisii poluante cu metale grele, punand in pericol sanatatea plantelor, a animalelor si a oamenilor, potrivit unui studiu al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului (ICPA). In localitatea Copsa Mica s-a inregistrat in sol o cantitate medie de circa 171 miligrame plumb (Pb) pe kilogram de sol (mg/kg), in timp ce intr-o zona nepoluata cantitatea medie a fost de 15 mg/kg. In planta, la Copsa Mica, valoarea medie a Pb a fost de 134 mg/kg, iar in laptele de vaca 0,25 mg/litru. Spre deosebire, intr-o zona "martor" valorile au fost: 8 mg/kg, la planta, si zero cantitate de plumb, in lapte.
Noxele se degaja pe sute de hectare
Centrele majore in care s-a inregistrat sau se inregistreaza o poluare semnificativa cu metale grele (plumb, cupru, zinc, cadmiu) sunt Copsa Mica, Baia Mare, Zlatna. In zona uzinelor Acumulatorul si Neferal din Capitala, sunt afectate de plumb, in special, circa 25 de hectare.
"Precipitatiile acide care se formeaza in urma emisiilor de gaze incarcate cu bioxid de sulf si metale grele cad pe plante, provocandu-le arsuri, si pe sol, contaminandu-l cu metale grele. Sunt afectate astfel zeci, chiar sute de hectare in jurul unitatii industriale", a explicat, pentru "Curierul National", Radu Lacatusu, prof. dr. la Academia de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti.
Persistenta metalelor grele
Desi unele unitati au luat masuri pentru reducerea poluarii, "datorita faptului ca metalele grele raman in sol pentru perioade istorice de timp, de ordinul zecilor, sutelor si chiar al miilor de ani, procesul de absorbtie a metalelor grele din sol in planta va continua. Important este ca pe solurile poluate sa nu se cul