Companii precum Lukoil, Gaz de France, Ruhrgas, Wintershall si MOL au anuntat ca vor sa cumpere gazele romanesti. Statul roman asteapta ofertele consortiilor care se bat pentru contractul de consultanta pentru privatizarea Romgaz. Privatizarea va dura aproape un an si vizeaza rezerve de gaze naturale care ispitesc colosii europeni ai domeniului.
Nu mai putin de 13 consortii formate din mari banci de investitie ale lumii si reputate case de avocatura isi finalizeaza in aceste zile ofertele pentru a obtine contractul de consultant al Guvernului roman la privatizarea Romgaz SA. Compania este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, dupa colosii rusi.
Din cele peste 17 miliarde mc de gaze naturale consumate in Romania, Romgaz si Petrom produc fiecare putin peste 6 miliarde, restul fiind marfa ruseasca. Pentru Romania, miza nu consta numai in pretul obtinut, ci mai ales in securitatea energetica. Expertii considera ca privatizarea Romgaz, ca tot ce este legat de energie, are conotatii strategice.
CONSULTANTII. 13 concurenti se lupta pentru a-si adauga la palmares acest succes. Participa cu oferte individuale Morgan Stanley, Merrill Lynch, Citigroup, CA IB Corporate Finance, Goldman Sachs si Lazard Freres. Celebra JP Morgan a format un consortiu cu ING Bank N.V, care a fost consultant si la vanzarea Petrom. Bank of America Securities Limited s-a aliat cu alte nume sonore: Central Europe Trust, Deloitte Central Europe, Allen Overy, Atkins si Racoti-Predoiu.
Un alt consortiu este format din Credit Suisse First Boston cu Fondul Romano-American de Investitii, Linklaters, Miculiti, Mihai & Asociatii. Banca ABN Amro face echipa cu Musat & Asociatii, iar UBS Investment Bank, cu BAC Romania. BNP Paribas Corporate Finance merge cu EPIC, Tuca si Asociatii si BDO Conti Audit Romania. HSBC Marea Britanie s-a inscris impreuna