Ca orice emisiune regizata de TVR International, si Simpozionul de la Mangalia din 6-9 august si-a avut vedetele sale. Nu doar cele proprii, ale televiziunii, ci si unul-altul dintre diasporeni care mereu au iesit la rampa in aplauzele, vociferarile sau barfele pe la colturi ale publicului.
Se pare ca pentru unii delegati ai asociatiilor din strainatate la reuniune (acum la a treia editie), interventiile zgomotoase la si pe langa subiect sunt „teme de casa” fixe, indiferent de contextul discutiei. Aceasta nu inseamna ca Simpozionul s-ar fi caracterizat cumva prin neseriozitate. Dimpotriva...
Recalibrarea politicii Romaniei fata de romanii de pretutindeni
In prima zi a Simpozionului s-au detaliat la pupitru, in prezenta si cu contributia prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu si a lui Theodor Melescanu, vicepresedinte PNL si vicepresedinte al Senatului Romaniei, politicile statului roman in relatia cu romanii din strainatate.
Melescanu a punctat existenta unei „viziuni politice in reevaluarea parteneriatului” dintre institutiile statului roman abilitate si mediul asociativ romanesc de peste hotare.
Tot el s-a referit la intentia la nivel de conducere centrala, de asociere a romanilor de peste granite la viata politica a Romaniei, asigurare a reprezentativitatii acestora pana la nivel de Parlament, precum si la propunerea unui proiect de lege a romanilor de pretutindeni „fara culoare politica partizana”.
Premierul Tariceanu a sustinut o mutatie de atitudine a Bucurestiului fata de emigratia romana, in sensul „refacerii relatiilor cu aceasta”, el mentionand ca punct de pornire personal al acestui proces, o discutie cu Horia Roman Patapievici.
Nu s-a facut insa nici o referire la cauzele deteriorarii anterioare a acestei relatii, sorgintele „gardurilor est-vest cu ghimpi”, monitorizate la