Interviu cu Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
Rep:: Domnule Bodu, daca ar fi sa facem o harta a evaziunii fiscale in Romania, care judete ar trebui colorate mai strident?
Sebastian Bodu: Depinde despre ce domenii e vorba… In general, daca, spre exemplu, vorbim de alcool, avem judete precum Tulcea, Vrancea, Dambovita, Ilfov, Bihor. Daca vorbim de tigari, trebuie sa avem in vedere Prahova si Ilfov.
De fapt, daca ne referim la tigari, domeniul este mult mai usor de controlat pentru ca sunt aproximativ 19 producatori, dar pentru alcool sunt foarte multi si acolo sunt problemle.
Precizez ca nu ma refer la cazangii, ma refer la firme si antrepozitare fiscala si la firme care chiar functioneaza fara autorizatie de antrepozit fiscal. Nu as uita nici judetele dezvoltate industrial sau cele de granita.
Rep:: Aveti idee cam ce ordin de marime are evaziunea la tutun si alcool, pentru ca tot le-ati amintit?
Sebastian Bodu: Nu, pentru ca nu avem un indicator specializat in cuantificarea fenomenelor evazioniste. Noi putem sa ne dam seama asa, pe ansamblu, ca avem o problema intr-un domeniu sau altul, dar nu putem sa cuantificam, sa adunam, sa vedem cat de mare e evaziunea.
Nu stiu daca poate cineva sa faca acest lucru, poate doar din prezumtii, poate vreun ONG sau Institutul National de Statistica, aici se lucreaza cu date comparative, noi nu facem asta…
Rep:: Ne puteti spune care sunt cele mai frecvente practici in fraudarea bugetului general consolidat?
Sebastian Bodu: Fenomenul evaziunii si fraudei fiscale se manifesta cu predilectie in domeniile in care se inregistreaza un grad inalt de fiscalitate.
Constatarile efectuate de inspectorii fiscali au relevat faptul ca sunt preponderente tentativele de evaziune si frauda fiscala in