Productia de conserve din legume si fructe va scadea in aceasta toamna cu 20-30%. Scaderea se datoreaza vremii ploioase, dar si diferentelor mari de temperatura dintre noapte si zi. Aceasta diferenta a afectat dezvoltarea fructelor inca din prima faza, iar pe cea a legumelor - in stadiul de coacere. Astfel, rosiile romanesti vor fi mai putine in acest sezon cu 50-60%, ardeii - cu 60%, iar castravetii - cu cel putin 30-40%. "Culmea este ca in primavara, in perioada de plantare, a fost uscaciune. Aceasta a facut ca rasadul sa nu se dezvolte. Cum fermierii nu dispun de sisteme de irigatii, seceta din primavara a fost prima lovitura data legumelor. Oamenii au pierdut nu numai rasadurile, ci si o luna si jumatate din timpul real de plantare", ne-a declarat Aurel Tanase, presedintele patronatului producatorilor de conserve din legume si fructe. In cazul conservelor din fructe, situatia este similara. "Fructe sunt putine si de calitate slaba. Practic, cei aproape 50 de procesatori romani isi vor vedea productia redusa la jumatate", sustine Aurel Tanase. Problema este cu atat mai dificila cu cat acest gen de industrie alimentara este foarte slaba in Romania, iar sansele ei de dezvoltare sunt, practic, diminuate. Se pare ca, din cele 50 de fabrici, doar 7-8 se pot ridica la standarde nationale. Spre deosebire de vecinii bulgari, care si-au facut loc cu anumite conserve de legume pe piata Europei, Romania nu se poate lauda cu nici un produs: "Nici una din fabricile romanesti de conserve nu este la nivelul UE, desi unele dintre ele au facut investitii in procesarea legumel or", mai declara presedintele patronatului din domeniul conservelor.
Oltenii, mari devoratori de legume
Romanii nu se omoara cu consumul de fructe si legume proaspete pe toata perioada anului. Principalul motiv il reprezinta lipsa banilor. La legume, media lunara a consumului per persoana es