Recent intr-o emisiune radio despre criza mondiala iminenta din lumea petrolului, James Schlesinger, fost secretar al apararii in administratia lui Richard Nixon, spunea ca America ruleaza cu doua viteze: complacere si panica.
Cand exista petrol si benzina curge, americanii se complac si consuma din greu. Cand pretul petrolului urca -- cum se intampla sistematic de cateva luni incoace -- se trece la panica. Etapa de planificare e inexistenta.
[c:1:d]Devastarea provocata de uraganul Katrina in sud-estul Americii si raspunsul dezorganizat al autoritatilor locale si federale e o imagine tulburatoare a acestui adevar. Intreaga lume sta si se intreaba cum e posibil ca America sa nu fie nepragtita sa evacueze 100,000 de mii de oameni dintr-un oras de pe continent, cand e in stare sa ocupe Irakul in trei saptamani.
Daily Mail in Londra spunea sambata: "America de lumea a treia", in timp ce cotidianul francez Liberation se intreaba cum a reusit aramata militara sa ajunga mai repede in zonele lovite de tsunami in decembrie decat in interiorul propriilor granite. Le Ligaro scria: "Tragedia americana."
Un prim sondaj realizat de Washington Post si ABC News arata duminica ca publicul american e impartit aproape egal intre cei care considera ca guvernul si-a facut treaba, si cei care sunt dezamagiti.
Doar 500 de persoane au fost intervievate pentru acest sondaj, conform caruia 47 la suta din americani dezaproba felul in care George W. Bush s-a ocupat de operatiunile de salvare; 46 la suta aproba.
Media americana e tot mai agresiva in tratamentul acordat autoritatilor
Media americana insa incepe sa fie din ce in ce mai agresiva in tratamentul acordat autoritatilor. Veteranul TV Ted Koeppell l-a sifonat serios pe Mike Brown, directorul Agentiei Federale pentru Managementul Situatiilor de Urgenta, sau