Pastravi cu umplutura de verdeturi.
Ingrediente: 4 pastravi, sare. Pentru umplutura: 2 legaturi patrunjel, 2 legaturi codite de ceapa verde, 1 legatura marar, 1 ceapa, zeama de la o lamaie, 3 paharele cu vermut sec, 4 linguri rase cu faina alba, sare, piper, 60 g faina obisnuita, ulei pentru prajit. Pentru garnisit: verdeata, 1 lamaie.
Mod de preparare: Se curata pastravii, se clatesc sub jetul de apa rece, se sterg bine cu un servet de bucatarie si se sareaza usor pe dinauntru si pe dinafara. Se spala verdeata si se zvanta. Patrunjelul se toaca, coditele de ceapa verde si mararul se taie mai mare. Ceapa curatata se toaca marunt. Se amesteca verdeata cu ceapa tocata, zeama de lamaie, vermutul si faina alba si se gusta de sare si piper. Se umplu pastravii cu amestecul astfel preparat, se cos sau se leaga cu ata de bucatarie, se dau prin faina si se prajesc intr-o tigaie mare, in uleiul incins, circa 10-12 minute pe fiecare parte. Se scot pe un platou incalzit, se garnisesc cu verdeata si lamaia taiata in opt si se servesc - eventual - cu cartofi tavaliti in unt si salata verde.
Salata de heringi (reteta flamanda)
Ingrediente: 4 heringi sarati, 2 cepe, 2 pahare cu vermut rosu, 2 mere acrisoare, putina zeama de lamaie. Pentru sos: 1/8 l smantana acra, 1 varf de cutit zahar, piper alb, 1/2 legatura patrunjel verde, 1/2 legatura marar.
Mod de preparare: Se curata heringii de piele si se fileteaza, indepartand oasele. Se stropesc bine fileurile cu apa si se lasa sa se patrunda peste noapte, iar a doua zi se clatesc si se taie bucati. Se curata ceapa, se taie rondele, se pune intr-un castron impreuna cu bucatile de peste, se toarna deasupra vermutul si se lasa sa se marineze doua ore. Merele curatate de coaja si de partea lemnoasa se taie felii subtiri si se stropesc cu zeama de lamaie. Se prepara sosul, amestecand smantana cu za