Presiunile asupra lui Antonio Fazio sa demisioneze de la conducerea Bancii Italiei, precum si din toate functiile pe care le mai detine, s-au intensificat in ultimele zile.
Tot mai multe personalitati din lumea politica si economica italiana ii cer lui Fazio sa faca un asemenea gest pentru a reda credibilitatea institutiei, grav afectata de acuzatiile de partialitate in afacerile bancare. Fazio, dupa cum se stie, a fost suspectat ca a favorizat investitori italieni la preluarea bancilor italiene Antonveneta si Banca Nazionale del Lavoro. Vinerea trecuta, in cadrul reformei bancare preconizate, Guvernul italian a prevazut un mandat - ce nu poate fi reinnoit - de sapte ani pentru guvernatorul Bancii Italiei.
Cereri deschise de demisie adresate lui Fazio au fost formulate la forumul international organizat de Consiliul de Administratie al bancii, in localitatea Cernobbio, de pe malul Lacului Come, o data cu reluarea activitatii politice de dupa vacanta. Romano Prodi, liderul opozitiei italiene, invitat la forum, s-a pronuntat si el pentru plecarea lui Fazio de la conducerea Bancii Italiei, dar a criticat proiectul de reforma bancara conceput de Guvern.
Premierul Berlusconi s-a ferit sa-l sprijine pe Fazio, afirmand ca el este cel care va trebui sa actioneze cum ii dicteaza constiinta. Credibilitatea este elementul cheie, a insistat la randul sau Domenico Siniscalco, ministrul italian al Economiei, reamintind ca Standard and Poor's a anuntat, in luna august, o pierdere serioasa de credibilitate a Bancii Italiei in peisajul bancar italian.
Presiunile asupra lui Antonio Fazio sa demisioneze de la conducerea Bancii Italiei, precum si din toate functiile pe care le mai detine, s-au intensificat in ultimele zile.
Tot mai multe personalitati din lumea politica si economica italiana ii cer lui Fazio sa faca un asemenea gest pentru a reda credib