Ultimii ani au adus o ascensiune nesperata unei intregi serii de magistrati clujeni, care au ajuns sa detina posturi-cheie in Justitie. Este vorba, in primul rand, de procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, apoi de proaspatul sef al Parchetului National Anticoruptie, Daniel Morar.
Acestora li se adauga seful Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerului Justitiei, procurorul Doru Dobocan. Si judecatorii sunt bine reprezentati in structurile de conducere. Fostul presedinte al Curtii de Apel Cluj-Napoca, Gheorghe Buta, a ajuns judecator la ICCJ. Judecatorii Alexandrina Radulescu si Virgil Andreies sunt membri al CSM.
Judecatorul Cristi Danilet a ajuns consilier al ministrului Justitiei, Monica Macovei.
In perioada guvernarii CDR, secretarul de stat Gheorghe Mocuta ocupa postul cel mai inalt. Insa, cel mai cunoscut dintre magistratii proveniti din judetul ardelean din acea perioada este ex-procurorul Ovidiu Budusan, fostul sef al Sectiei Anticoruptie din cadrul Pachetului General, echivalenta actualului PNA.
In timpul guvernarii PSD, noul procuror general al Romaniei, Tanase Joita, a incercat sa obtina excluderea lui Budusan din magistratura. Imediat dupa inlaturarea procurorului clujean, care instrumentase, printre altele, celebrele dosare "Adrian Costea" si "Jimbolia", un alt magistrat din capitala Transilvaniei a intrat in lumina reflectoarelor.
Este vorba de succesorul lui Tanase Joita in functia de procuror general, Ilie Botos. El a fost contestat vehement de ONG-ul din care provine ministrul Justitiei, Monica Macovei - este vorba de "APADOR-CH".
Ilie Botos, profesor la fosta Universitate Romano-Araba
Procurorul general al Romaniei este cunoscut la Cluj atat ca magistrat, el co